Suroviny, které mohou být použity jako "čerstvé"
- čerstvá nebo mražená zelenina a ovoce
- brambory loupané i neloupané
- konzervovaná zelenina, kukuřice a luštěniny
- čerstvé, sušené nebo konzervované ovoce (bez sirupu a cukru), včetně konzervovaných rajčat
- syrové nebo mražené maso, krájené nebo mleté
- čerstvé nebo mražené mléčné výrobky, včetně zmrzliny a jogurtu
- vejce
- pesto
- Kari pasta
- sýr ( výjimka je sýr vysoce zpracovaný - viz níže)
- mlýnské obilůné výrobky - mouka, krupice, vločky, trhanka, kroupy, lámanka, jáhly, pohanka, klíčky, müsli, směsi obilovin
- rýže
- těstoviny
- chléb, rohlíky, korpus na pizzu - vždy s podílem celozrnné mouky
- dehydrovaný polévkový bujón (bez vyjmenovaných aditiv)
- směsi na pečení chleba, pudingový prášek (bez vyjmenovaných aditiv)
Suroviny, které NEmohou být použity jako "čerstvé"
- loupané a krájené brambory a zpracované bramborové výrobky za použití bělíích činidel na bázi chloru
- masové separáty
- tepelně upravené nebo konzervované maso ( s výjimkou šunky nejvyšší jakosti)
- instantní polévkové směsi, základy na omáčky a šťávy k masu
- knedlíky
- instantní nápoje
- sušená vejce
- sušené mléčné výrobky jako je sušené odstředěné mléko
- vysoce zpracovaný sýr (může obsahovat potravinářská aditiva, nefermentované mléčné suroviny, extra sůl, emulgátor, apod.)
- tavené sýry
- aspik, želé (hotové nebo v prášku)
- mražené těsto, těstovinové polotovary
- kupované výrobky z ryb v těstíčku nebo ve strouhance
- klobásy, párky