Skutečně zdravá škola

Změněno 10.6.2016

Naše škola se připojila do programu Skutečně zdravá škola, Díky tomuto programu mají školy jedinečnou příležitost pomoci dětem a mladým lidem pochopit, co je opravdové jídlo, a poskytnout jim praktické životní dovednosti. Znalosti, které během výuky děti získávají o jídle, stejně tak jako jídlo, které školy nabízejí na svačiny a obědy, pomáhají vytvářet kulturu zdravého stravování.

 

Suroviny, které mohou být použity jako "čerstvé"

  • čerstvá nebo mražená zelenina a ovoce
  • brambory loupané i neloupané
  • konzervovaná zelenina, kukuřice a luštěniny
  • čerstvé, sušené nebo konzervované ovoce (bez sirupu a cukru), včetně konzervovaných rajčat
  • syrové nebo mražené maso, krájené nebo mleté
  • čerstvé nebo mražené mléčné výrobky, včetně zmrzliny a jogurtu
  • vejce
  • pesto
  • Kari pasta
  • sýr ( výjimka je sýr vysoce zpracovaný - viz níže)
  • mlýnské obilůné výrobky - mouka, krupice, vločky, trhanka, kroupy, lámanka, jáhly, pohanka, klíčky, müsli, směsi obilovin
  • rýže
  • těstoviny
  • chléb, rohlíky, korpus na pizzu - vždy s podílem celozrnné mouky
  • dehydrovaný polévkový bujón (bez vyjmenovaných aditiv)
  • směsi na pečení chleba, pudingový prášek (bez vyjmenovaných aditiv)

Suroviny, které NEmohou být použity jako "čerstvé"

  • loupané a krájené brambory a zpracované bramborové výrobky za použití bělíích činidel na bázi chloru
  • masové separáty
  • tepelně upravené nebo konzervované maso ( s výjimkou šunky nejvyšší jakosti)
  • instantní polévkové směsi, základy na omáčky a šťávy k masu
  • knedlíky
  • instantní nápoje
  • sušená vejce
  • sušené mléčné výrobky jako je sušené odstředěné mléko
  • vysoce zpracovaný sýr (může obsahovat potravinářská aditiva, nefermentované mléčné suroviny, extra sůl, emulgátor, apod.)
  • tavené sýry
  • aspik, želé (hotové nebo v prášku)
  • mražené těsto, těstovinové polotovary
  • kupované výrobky z ryb v těstíčku nebo ve strouhance
  • klobásy, párky